Povratak Divlje Žene | MJESEČNA BOL
4051
post-template-default,single,single-post,postid-4051,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.10, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

MJESEČNA BOL

MJESEČNA BOL

Jedna od tema s kojom se jako često susrećem u svojoj terapeutskoj praksi, ali i privatno, kroz prijateljske odnose sa ženama jeste tema menstrualnog ciklusa, posebice menstrualnih bolova. Bez obzira na koje tretmane mi netko dolazi ili koji program radimo, prije ili kasnije, na putu svog buđenja, svaka od nas se dotakne i svog ciklusa i potrebe da se i to područje života iscijeli. Jer ciklična priroda je dio naše ženstvenosti, a ponovno povezivanje s vlastitim ritmovima i iscjeljivanje naših ciklusa, dio su našeg rasta i buđenja. I to je dobro. Ne možemo težiti ka divljini, a biti toliko odvojene od ma i jednog aspekta sebe.

 

Menstrualni ciklus je, koliko vidim, još uvijek poprilično tabuizirana tema, iako me veseli što smo od moje tinejđerske dobi do danas ipak daleko napredovali. Bez obzira na to, kada dođemo do te teme, osjete se repovi nasljeđa koje su nam naše pretkinje predale.  Osjeti se da mnoge od nas nisu imale tu privilegiju odrastanja u podržavajućem okruženju i da nisu imale zdrave modele od kojih bi učile o tome što se to događa svaki mjesec, zašto kako se s time nositi i kako se podržati na nježan način.

 

No nedostatak zdravog modela i šepanje bez podrške koje je trajalo do sada, do jučer, ne mora trajati vječno. Ima načina, a i dužne smo to sebi – nadomjestiti i naučiti biti sebi ono što smo od svojih pretkinja trebale, a izostalo je. Može se, vjerujte mi.

 

Bol je, između svih tih tema koje se isprepliću, definitivno nešto što nas najviše smeta. Bol i neugoda. Rijetko se pitamo zašto nas boli i zašto je sve tako neugodno i tegobno, a puno češće se pitamo kako da bol suzbijemo ili eliminiramo. Prvi korak je dakle razumjeti da postavljamo pogrešna pitanja. Jednom kada razumijemo postanak bola i njegove puteve razvoja, moći ćemo lakše vidjeti moguća rješenja. Dok gutamo tablete, usmjereni smo samo na jedan cilj: neka bol koja postoji prestane i time se još više odvajamo od svog tijela i njegove izvorne mudrosti, njegovog superiornog načina da nas uputi što nam je činiti. Kada sagledamo širu sliku i pitamo se zašto ona nastaje, imamo mogućnost utjecati na to da li će se bol uopće pojaviti. Ili ako se već pojavljuje, kako da bude nešto blaža.

 

Razlog zašto menstrualna bol postoji je dubok, individualan i kompleksan. Toliko kompleksan da traženje rješenja zahtjeva još kompleksniji i svakako sustavni pristup. Analgetik nije rješenje. Osim trenutno. Dapače, nemam ništa protiv ublažavanja boli lijekovima, ako je ona toliko jaka da nas onemogućava u svakodnevnom funkcioniranju. Ali primjećujem jedan apsurd koji želim podijeliti s vama: svaka od nas je u trenutku tog sumanutog grča, dok je sklupčana na kauču u stanju dubokog razumijevanja što je to što treba poduzeti ili promijeniti. Sve mi jako dobro u sebi znamo što nas je dovelo tu gdje jesmo. Također znamo i kako to promijeniti. Pa tako često izgovaramo razna obećanja koja dolaze upravo iz tog mjesta spoznaje: pazit ću na prehranu. Vježbat ću. Smanjit ću slatkiše. Opuštat ću se… Ići ću na yogu…I svaka od nas, jako dobro zna, u sebi i za sebe, gdje se krije izvor njene patnje. Međutim, tih par dana prođe, bol mine i sva obećanja se zaborave. Do idućeg mjeseca.

 

Vrijeme između dva bola je vrijeme koje možemo iskoristiti za istraživanje i bavljenje sobom, za potragu za razlozima i rješenjima. Za eksperimentiranje s onime što mislimo da će nam pomoći.
Ako ne postoji patologija u zdjelici i reproduktivnim organima ili bol nije uzrokovana anatomskim razlogom, onda postoji puno tema koje same možemo istražiti i područja u koja moramo pogledati.

 

To može i trebalo bi uključivati:

 

Pitanje kako se i čime hranimo? Fizički, ali i duhovno. Hrana nije samo obrok koji jedemo. Hrana je i zrak koji dišemo, emocija koju probavljamo, ali i partner kojeg primamo u sebe.

 

Kako je našem tijelu? Je li tečno i slobodno ili zgrčeno i stisnuto? Što je za otpustiti i opustiti? Koliko se krećemo, jesmo li fleksibilne, je li nam zdjelica otvorena i slobodna ili stisnuta i slijepljenih unutarnjih struktura?

 

Razumijemo li i poštujemo svoj ciklički ritam? Znamo li što nam se događa u kojoj fazi ciklusa i živimo li u skladu s time? Poštujemo li se? Slijedimo li naše unutarnje vodstvo? Ili u nedostatku osjećaja za sebe umjesto popodneva uz čaj i film, mi idemo na teške treninge, upuštamo se u sulude projekte…

 

Radimo li za ili protiv sebe? Znamo li uopće što nam se to događa iz mjeseca u mjesec i koje su naše potrebe? Naše, a ne našeg šefa, mame, tetke, rodbine, muža, friško razvedene frendice…?

 

Kada nađemo potencijalne teme na kojima se može i mora raditi, vrijeme je za izgradnju nove strategije. Oboružati se alatima, znanjem, postaviti plan i pridržavati ga se. Ako ne možemo same, nađemo podršku. I najvažniji dio – dati si vremena. Dati si minimalno tri mjeseca da nam se nove zdrave navike uvuku pod kožu i uspostavi nova ravnoteža. Da se tijelo odmori od pogrešne hrane i navikne na novu, da se hormoni uravnoteže, psiha rastereti… ma što god da radimo, potrebno je vrijeme i naše unutarnje strpljenje. Mnoge od nas će tvrditi da su pokušale mijenjati prehranu, piti čajeve, ići na masaže i terapije. Kada pitam koliko dugo – tjedan dana. Dva puta. 4 večeri… Kaže da je probala sve. Možda je probala puno toga, ali ničemu se nije predala do kraja, a kamoli da je sustavno i do kraja provela nešto od toga. I naravno da ništa nije dalo rezultate. To tako ne ide. I što je najgore, zbog takvog površnog pristupa svakoj od tih tema za koju se nadamo da će nam pomoći, skloni smo razviti nepovjerenje. I kada nas netko idući put ponudi čajem koji nam može pomoći, reći ćemo – probala sam, ne djeluje to na mene.

 

Osobno sam propatila više od 20 godina bolova i neredovitih ciklusa. I kada kažem da rješenja postoje, onda govorim prije svega iz mog osobnog iskustva, a tek potom iz primjera žena s kojima sam radila, a bile su predane svojim namjerama.

 

Moja formula za uredne cikluse, ublažavanje simptoma PMS-a i puno manje bola je ova.

 

✨ Dva puta tjedno vježbam Healing yogu. To nije obična yoga. To su individualni satovi na kojima je moja učiteljica posvećena samo meni. Osim što se kroz fizičke vježbe (asane) moje tijelo isteže, rasterećuje grča i stiska, te omekšava tamo gdje je kruto, a učvršćuje tamo gdje mi nedostaje snage, ovakav oblik yoge ima i svoju duhovnu komponentu. Prakticiramo vježbe disanja i meditaciju, a prije svakog sata imam priliku sagledati gdje sam u tom trenutku na mapi svog života, idem li tamo gdje sam krenula i idem li dobrim smjerom.

 

✨ Pametna prehrana. Moja prehrana isključuje proizvode koji sadrže gluten, ne jedem mlijeko niti mliječne proizvode, ne jedem kupovnu hranu čije sastojke ne mogu prepoznati. U pravilu hranim se čistom hranom, kuham svaki dan i gledam da je hrana koju kupujem najkvalitetnija moguća. Jedem svo voće, povrće, orašaste plodove u malim količinama i pravilno pripremljene, zdrave masnoće, nešto mesa, ribe, jaja. Gledam da je domaće, ako nije, biram najbolju alternativu. Ovakva prehrana poznata je pod nazivom paleo prehrana i pokazala se kao odličan način za ublažavanje mnogih kroničnih bolesti. Odličan vodič za paleo prehranu ima moja prijateljica i liječnica Ana (https://paleohedonizam.net/Paleo hedonizam)

 

✨ Suplementi. Uzimam kvalitetne vitaminske i mineralne dodatke prehrani, prema osobnoj procjeni i trenutnim potrebama tijela.

 

✨ Aromaterapija. Koristim eterična ulja obilato, pomažu mi ostati sabrana i centrirana, umanjiti posljedice stresa na psihu i tijelo.

 

A najvažnije: čuvam se, volim se, stalo mi je do sebe. Sva znanja koja imam i koja dijelim s klijenticama primjenjujem i na samoj sebi.

 

Ciklusi i senzacije koje oni donose nisu nešto protiv čega se treba boriti, već nešto s čime moramo naučiti biti u toku. Jednom mi je jedna klijentica rekla da ona ne želi da joj se cijeli život vrti oko menstruacije. Ne radi se tu o tome da se mi podredimo našem ciklusu, već o jednostavnom prihvaćanju da je menstruacija dio naše prirode i života i da određene faze ciklusa nose određene izazove. Kada ostatak života uskladimo s time i ne idemo protiv struje, sve postane puno puno lakše.

 

Primjerice ako znamo da smo u drugoj fazi ciklusa mirnije, osjetljivije, prijemčivije, nećemo se gurati u prvi plan, tjerati sastanke i nove odluke, ići na tulume do zore i slično. Ponašat ćemo se onako kako nam tijelo govori, slijediti ono što nam treba. Netko si može priuštiti bolovanje prva dva dana, netko ne.
I to je okej. Ne moramo ići na bolovanje, ali možemo barem biti nježnije prema sebi, hodati polakše, ne natrpavati se zadacima i rokovima, pustiti da prođe. Jer – proći će.

 

Ni ja nisam vjerovala, dok nisam s nekim ženama prošla kroz njihove boli, koliko zapravo patnje dolazi iz našeg OTPORA koji mu pružamo, a ne iz same činjenice da imamo cikluse.

 

Svim ovim temama i puno puno šire, bavimo se na kroz program Woman Healing. Naruči se odmah i daj sebi priliku razriješiti sve ono što te sputava u življenju čiste radosti.

Kristijana

Sretna sam što si slijedila zov iznutra i došla čuti priču o Divljoj Ženi i njenom povratku koji je toliko važan za zdravlje ženskog duha i psihe. Ovdje sam da te podržim svim alatima kojima raspolažem, da podijelim s tobom priče o Njoj, pružim inspiraciju i ideje za tvoj rast i daljnje istraživanje. Put otkrivanja moje osobne Divljine je bio i moj najveći životni zadatak, stoga je moja najvažnija poruka tebi: NISI SAMA. Sve smo na istoj misiji, hvala ti što se budiš!