Povratak Divlje Žene | INTERVJU ZA STILUETA.HR
4709
page-template-default,page,page-id-4709,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.10, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

INTERVJU ZA STILUETA.HR

Portal stilueta.hr prepoznao je važnost priče o arhetipu Divlje Žene i zamolio me da predstavim projekt i kažem nekoliko riječi o njoj.  Zahvalna sam na ovoj prilici i mogućnosti da dijeljenjem ove važne teme Divlja Žena postane realnost mnogih duša, a ne samo apstraktna ideja.
Pročitaj intervju na portalu stilueta.hr

 

Recite nam za početak nešto o sebi.

 

Sloboda je moja ultimativna vrijednost. Sloboda duha. Sloboda življenja bez imperativa. Sloboda da sama stvaram svoj put. Živjeti svoju slobodu bio je moj najveći životni izazov i nije ga bilo lako razriješiti. A sa izazovima je tako – ma koliko teški se činili na početku, jednom kad ih svladamo, oni postaju naša snaga i izvor resursa s kojima možemo dalje kroz život.

 

Upravo je moje osobno iskustvo povratka sebi i pronalaženja svog jedinstvenog glasa u kakofoniji mnogih, bilo temelj za priču o povratku divlje žene koju danas, kroz svoj poziv, pričam svojim klijenticama. Kako pričanje priča često nije dovoljno za ostvariti rezultate na području osobnog rasta i razvoja, kao podršku ženama koje me odaberu za svog vodiča, koristim aromaterapiju u kombinaciji s raznim drugim alatima koje sam usvajala i prakticirala kroz svoje osobno iskustvo. Diplomu aromaterapeuta stekla sam još davne 2008. pri jednoj od prvih hrvatskih škola tog tipa, a danas me još svega par mjeseci dijeli od nove diplome i to one iz područja lifecoachinga.
Ponekad se osjećam kao neka čarobnica s ogromnim šeširom u kojem skrivam razne trikove. Kad upoznam osobu i vidim kako bi ju mogla podržati u ostvarenju težnji njene duše, onda iz tog šešira izvučem upravo ono što mi se čini da bi moglo biti najdjelotvornije. Moj najvažniji alat je, dakako, aromaterapija i to suptilna aromaterapija, što znači da eterična ulja koristim kao podršku emocijama i kao alat za razvoj duhovnih kvaliteta koje su nam u danom trenutku potrebne.

 

Povratak divlje žene jedna je od zanimljivijih priča na koje sam naišla, što je to zapravo?

 

Volim se izražavati metaforički i kroz simbole, pa je tako i priča o Divljoj Ženi simbolička priča o našem unutarnjem buđenju, novom rođenju i postajanju onime što nam je od samog početka dano da budemo i živimo. Niti je itko igdje otišao, niti se od nekud ima vratiti. Radi se o sasvim intimnom i unutarnjem procesu osobnog preporoda.
Nešto je temeljno pogrešno u načinu života današnje moderne žene. Taj odlazak koji se u nekom trenutku dogodio, zapravo je jedna vrsta zaborava. Zaborava tko smo u svojoj suštini i koliko smo moćne.

 

„VRIJEME JE DA SE VRATIMO SEBI, PRIGRILMO SVOJU ISTINU, SVOJE KVALITETE, UDAHNEMO ŽIVOT, RAŠIRIMO KRILA I KONAČNO POLETIMO.“ JESU LI SE ŽENE DANAS UDALJILE OD SVOJEG JA? JE LI SE TEŠKO VRATITI SAMOM SEBI?

 

Svijetom vlada muški princip – prodornost, postignuće i borba. Pogledajmo samo poslove koje žene danas obavljaju – izjednačene smo s muškarcima. Meni to nije prirodno. Da jednakosti po pravima, ali ne jednakosti po principu. Udaljavanje od tog načina na koji nešto radimo – ženskog načina – dovodi nas do gubitka te bitne ženske snage i pojma ženskosti uopće. Žensko znači nježno, brižno, njegujuće, unutarnje, stvarajuće, duboko, povezujuće, ciklično, ritmično… Ne možemo biti njegujuće i ritmične dok smo prisiljene satima sjediti u uredima i baviti se misaonim zadacima, nasilno se buditi uz jutarnje alarme i biti potpuno izolirane od ritmova prirode. I u svrhu bitke za preživljavanje potpuno odrezati svoje stvarne potrebe. Ne mislim da svi odmah sutra trebamo dati otkaze na poslovima koji nas hrane i vratiti se u špilju iz koje smo potekli. To je apsurd. Ali moramo naći balans. Balans između svega modernog što nam omogućuje jedan stupanj lakoće življenja kakvu generacije prije nas nisu imale i djelovanja u skladu sa svojim ženskim principima od kojih nas upravo to moderno pokušava odvojiti.

 

Odvojenost od svog JA, kao i proces vraćanja su iluzija. Ne možemo se odvojiti od nečega što jesmo, niti se vratiti ako nikad nismo od sebe otišle. Sve što radimo je da otvorimo oči i po prvi put ugledamo ono što gledamo cijeli život. Sebe, stvarnu i jedinstvenu. U tome je sva mudrost.

 

JESU LI ŽENE OTVORENE ZA OVAKAV PRISTUP I NAČIN DA IM SE OPLEMENI ŽIVOT?

 

Pojasniti ću neke važne pojmove koje koristim u svom radu, a koji će možda i sami po sebi biti dovoljan odgovor. Prvo i najvažnije je da je aromaterapija uza sve druge tehnike koje koristim samo podrška. Važnost osobnog angažmana u procesu oporavka duše je nezamjenjiva ikakvim tehnikama i zahvatima koje netko drugi na nama primjenjuje. Osobni angažman se manifestira kroz jasnu namjeru i definiran cilj koji se želi ostvariti, te konkretne aktivnosti koje sama osoba poduzima u svom svakodnevnom životu – dakle aktivan rad na ostvarenju tog cilja. Podrška u tom kontekstu znači upravo to – podršku procesu koji je iznutra već potaknut i na kojem osoba radi. To znači dodati malo snage, hrabrosti, samopouzdanja, strpljenja, mira ili što god je potrebno da osoba uspije taj proces dovesti do kraja. Nema te sile ili izvanjskog autoriteta u vidu terapeuta, gurua ili vodiča, koja se može mjeriti sa snagom sile koja se budi unutar nas. To je ključ.

 

Moje klijentice su snažne žene koje su osjetile taj unutarnji poziv na buđenje i osjetile da je nešto dubinski pogrešno u postavkama života kakav poznajemo. I upravo onoliko koliko su same spremne raditi i mijenjati svoje dosadašnje principe djelovanja, toliko će biti uspješan njihov proces oporavka vlastitog života.

 

Oporavak je također jedan pojam koji volim koristiti, jer je upravo oporavak duše ono čemu ja kao terapeut svjedočim. Ne radi se tu o nekom popravljanju ili mijenjanju. Mi već jesmo savršene u svojoj biti, samo je ta bit ono što ponekad malo zaboravimo. Oporavak je zapravo jedan divan proces unutarnjeg prisjećanja. Prisjećanja svega tko smo ili tko bi smo mogle biti kada bi si dozvolile živjeti slobodno i nesputano.

 

Biti otvoren za takav pristup i način da im se oplemeni život znači biti svjestan vlastite odgovornosti u tom procesu. Onaj tko očekuje instant rješenje ili magiju čarobne vodice ostat će razočaran. Nitko umjesto nas ne može prehodati naš vlastiti put. Jer upravo hodajući tim putem mi stičemo iskustvo koje je potrebno da nas izgradi u osobu kakva imamo potencijal biti. Prava magija se uvijek događa u tišini i intimi naše duše.

 

JAKO SU ME SE DOJMILI I PROIZVODI KOJE IMATE U SVOJOJ PONUDI, O ČEMU SE RADI I KOJA JE NJIHOVA SVRHA?

 

Iza sve ove teorije i priče o divljoj ženi, stoji i nešto vrlo konkretno i opipljivo – moji aromaterapijski preparati i brand WILD SPIRIT. Njih izrađujem kako bi podrška tim unutarnjim procesima u koje svaka žena prolazi kad krene ka svojoj slobodi bila kompletna. Na prvom mjestu, meni osobno najdraži, a i među mojim klijenticama najomiljeniji proizvod su mješavine eteričnih ulja za podršku duhu i emocijama. Imam neke formule koje su kroz moje višegodišnje istraživanje provjerene i potvrđene kao djelotvorne, pa su dobile i svoje konkretne nazive, u skladu sa svojim djelovanjem. Primjerice Calm & Tranquility kapi koje donose mir i stabilnost u vremenu krize i velikog stresa. Tu su i Maya kapi – koje utjelovljuju arhetip divlje žene, bude senzualnost i sposobnost uživanja svim osjetilima. Dosta su popularni i moji sprejevi. Body mist je nježna maglica koja sadrži nešto manju koncentraciju eteričnih ulja i žene ju najčešće kombiniraju s kapima, za dodatnu podršku, jer kapi nisu uvijek praktične za korištenje.

 

Osim ponude gotovih kompozicija i ostalih preparata, imam i opciju izrade sasvim osobnih mješavina, prilagođenih upravo osobi s kojom radim i temi koja je trenutni izazov. Njihov proces izrade je nešto duži i kompliciraniji, ali rezultati su zato fantastični. Povratne informacije koje mi šalju zadovoljne klijentice su divne i zbilja sam zahvalna što sam svjedok tako sjajnih transformacija. Osobno najviše volim upravo ovaj dio svog posla – gdje se susreću moje znanje, intuicija i kreativnost.

 

Ne smijem zaboraviti spomenuti i nešto ne tako duboko i mistično, ali jednako omiljeno među ljubiteljima prirodne kozmetike: cijelu paletu finih poslastica za njegu lica i tijela, različite kremice, maslace i ostale mazalice, prirodno sredstvo za skidanje šminke, uljne serume za lice, pakunge i tonike za kosu i lice. Tu su i neki vrlo specifični proizvodi: ulje za tretiranje celulita te ulje za njegu rodnice. Stalno radim na novim recepturama i usavršavam one postojeće. Svaka moja klijentica je nova doza inspiracije i poticaja da smislim nešto novo.

 

Zanimljiv je to proces. Ponekad se desi da je žena uvjerena da joj treba jedno, ali onda nakon kratkih konzultacija i pitanja koja postavim, zajedno zaključimo da je nešto sasvim drugo zapravo puno bolja opcija. Osobni pristup je uvijek najbolji i najkvalitetniji.

 

Sve preparate izrađujem pojedinačno, nakon kontakta s osobom kojoj su namjenjeni. Kad je riječ o primjeni eteričnih ulja, strašno je važno paziti na kontraindikacije i stanja u kojima je potreban poseban oprez s korištenjem (npr. trudnice i dojilje), stoga prije izrade svakog preparata postavim mnoštvo pitanja i sagledam različite aspekte izazova koji rješavamo.

 

IMATE LI NEKU PORUKU ZA SVE ŽENE, KAKO BITI SRETNA I ZADOVOLJNA SOBOM, U SVOM TIJELU, SVOJIM ŽIVOTOM?

 

Ne postoji jednoznačna formula sreće i zadovoljstva, koja radi za sve, bezuvjetno, jer smo sve različite, različito odgajane i uvjetovane. Put do osobne slobode, ili kako ju ja zovem divljine je za svaku od nas različit, jer se na tom putu srećemo s posve različitim izazovima, ovisno o tome gdje se, kada i u kakvim okolnostima dogodio taj zaborav. Ali ključ je zapravo u odustajanju. Odustajanju od slike koju imamo o sebi, a nametnuta nam je izvana – odgojem, školovanjem, društvenim ustrojstvom i ostalim imperativima kojima smo se pokorile i time izdale svoju urođenu mudrost i znanje o tome tko smo. Odustati od te slike i osjećaja moranja da moramo biti ovakva ili onakva, raditi ovo ili ono, na ovaj ili onaj način prvi je i najvažniji korak ka slobodi za kojom čeznemo. Svi ostali dolaze spontano i s lakoćom. Zadovoljstvo sobom, svojim izgledom i drugim aspektima svog života samo je odraz unutarnjeg zadovoljstva koje osjetimo kad si dozvolimo živjeti u skladu sa sobom i svojim istinama.

 

Nismo rođene da budemo savršene, nego da budemo slobodne i autentične.